پرخوري احساسي براي زماني ايجاد ميشود كه احساس غم، شادي، استرس، اضطراب و تنهايي بر روند تغذيهاي تاثير گذاشته باشد.
پرخوري احساسي در برخي از موارد به پرخوري عصبي نيز شناخته ميشود. زيرا اغلب ناشي از حالات احساسي و عصبي ايجاد شده براي فرد است. از آنجايي كه احساسات و حالات روحي در بازخوردهاي بدن و واكنشهاي ايجاد شده موثر است، ميتواند تاثير چشمگيري را در عادات غذايي و اشتها به همراه داشته باشد. همراه مجله دلتا باشيد تا راهكارهاي كنترل پرخوري احساسي را بدانيد.
اين موضوع زماني ايجاد ميشود كه براي رهايي و دور شدن از احساسات، رو به غذا خوردن آورده ميشود. حتي براي زماني كه احساس گرسنگي وجود نداشته باشد اغلب فرد براي دوري از احساس غم، استرس، ترس و اندوه رو به غذا خوردن ميآورد.
پرخوري احساسي با چه علائمي همراه است؟
- معمولا در پي حالات روحي استرسي، شرايط بحراني، ترس و… به يكباره ايجاد ميشود
- اغلب بعد از پرخوري با احساس پشيماني همراه ميشود
- در بيشتر موارد مصرف شيرينيجات و ولع به خوردن انواع شيرينيجات ايجاد ميشود
- معمولا احساس سيري براي فرد را بعد از پرخوري به همراه ندارد و اغلب ولع غير قابل كنترلي براي فرد ايجاد ميشود
- گرسنگي و پرخوري واقعي نيست و ميل به غذا معمولا ناشي از احساسات فرد است تا نياز فيزيكي بدن
عوامل موثر بر پرخوري احساسي
- احساسات سركوب شده براي زماني است كه در مورد احساس دروني نتوان با هيچ كسي سخن گفت
- استرس در شرايطي مانند امتحانات يا شرايط كار و زندگي يكي از دلايل اين نوع پرخوري است
- عادات غذايي نهادينه شده در فرد از زمان كودكي، كه گاهي با تشويق براي پرخوري ايجاد ميشود
- در برخي از موارد بيدليل غذا خوردن و پرخوري ناشي از احساس پوچي ايجاد ميشود
پرخوري احساسي را چگونه ميتوان كنترل كرد؟
گام اول، وقفه ايجاد كنيد
وقفه انداختن در مصرف مواد غذايي براي زمانهايي است كه ميخواهيد پرخوري بكنيد. فورا سراغ غذا خوردن نرويد و بهتر است زمان را دائم به عقب موكول كنيد. بازههاي زماني كوتاه مثل ۵ دقيقه قرار دهيد تا پرخوري را به تعويق انداخته باشيد.
گام دوم، بيش از حد به خود گرسنگي ندهيد
بهتر است ميانوعدههاي خود را در فواصل ۲/۵ ساعت يكبار تنظيم كنيد و وعدههاي اصلي غذايي را ۴ الي ۵ ساعت بيشتر با يكديگر فاصله ندهيد.
گام سوم، استفاده از غذاهاي آرامشبخش
برخي از مواد غذايي هستند كه به كنترل احساسات و حالات روحي كمك ميكنند. مواد غذايي مانند بستني، كاكائو و يا يك پيتزا ميتواند احساس شادي را براي فرد ايجاد كند اما لازم است براي پيشگيري از اضافه وزن، مقدار متعادلي را مصرف كرد.
گام چهارم، توجه به واكنشهاي بدن
از ديگر راهكارهايي كه بايد به دقت آن را در نظر داشت، توجه به واكنشهاي بدن و نيازهايي است كه ممكن است بدن از خود بروز دهد. سعي كنيد زمانهايي كه پرخوري احساسي و عصبي ايجاد ميشود، آنرا يادداشت كنيد و طبق ليست مشخص شده سعي بر كنترل و مديريت آن داشته باشيد.
گام پنجم، انتخاب درست مواد غذايي
بهتر است مواد غذايي را طوري انتخاب كرد كه كمترين آسيب را در صورت پرخوري احساسي به همراه داشته باشند.
گام ششم، فعاليت بدني
تنوعي از حركات ورزشي ميتواند نقش به سزايي در كنترل احساساتي همچون استرس، خشم، ناراحتي و هيجان و… را به همراه داشته باشد. بهتر است از اين كليد طلايي براي كنترل و سركوب آنها استفاده كنيد.
گام هفتم، تقويت اراده
براي اينكه بتوان پرخوري احساسي را تحت كنترل گرفت، لازم است اراده خود را تقويت كرد.
پيشنهاد مطالعه: مطلب بايدها و نبايدهاي تغذيه در دوران قاعدگي را مطالعه كنيد.