بارداري يكي از مهمترين و حساسترين دورههاي زندگي يك زن است. بنابراين، براي زنان باردار بسيار مهم است كه با شناختن رژيم غذايي سالم از خطرات تغذيهاي اين دوران مصون بمانند.
مادران بايد به آنچه ميخورند توجهكنند و حتما از خوردن غذاها و نوشيدنيهاي مضر، خودداريكنند. بعضي از غذاها بايد بهندرت مصرف شوند، درحاليكه بايد از مصرف كامل ساير مواد جلوگيري شود. همراه مجله دلتا باشيد تا مواد غذايي مضر براي بارداري را بشناسيد.
ماهي با جيوه بالا
جيوه يك عنصر بسيار سمي است و بيشتر در آبهاي آلوده مشاهده ميشود. اين عنصر سمي در مقادير بالاتر ميتواند براي سيستم عصبي، سيستم ايمني بدن و كليهها سمي باشد. همچنين ممكن است باعث ايجاد مشكلات جدي در رشد كودكان شود. بنابراين، به خانمهاي باردار توصيه ميشود كه مصرف ماهي دريايي با جيوه بالا را به كمتر از ۱ تا ۲ وعده در ماه محدود كنند.
ماهيهاي كم جيوه فراوان و شامل موارد زير هستند:
- ماهي كاد
- سفرهماهي
- ماهي هداك
- ماهي سالمون
- تيلاپيا
- ماهي قزلآلا (آب شيرين)
ماهيهاي چرب مانند ماهي آزاد و ماهي آنچين گزينههاي خوبي هستند، زيرا سرشار از اسيدهاي چرب امگا ۳ ميباشند كه براي كودك شما مفيد است.
ماهي خام
ماهيهاي خام، بهويژه صدفها، ميتوانند عفونتهايي را ايجاد كنند كه اين عفونتها ميتوانند ويروسي، باكتريايي يا انگلي باشند. زنان باردار بهويژه در معرض عفونتهاي ليستريا هستند. در حقيقت، زنان باردار تا ۲۰ برابر بيشتر از جمعيت عمومي به لستريا مبتلا ميشوند. اين باكتري را ميتوان در خاك و آب آلوده يا گياهان يافت.
گوشت نپخته، خام و فرآوريشده
خوردن گوشت نپخته يا خام باعث افزايش خطر ابتلا به عفونت با چندين باكتري يا انگل ازجمله توكسوپلاسما، E. coli، ليستريا و سالمونلا ميشود. اين باكتريها ممكن است سلامتي جنين را تهديد كند، احتمالاً منجر به سقط يا بيماريهاي عصبي شديد، ازجمله ناتواني ذهني، كوري و صرع ميشود.
تخممرغ خام
تخممرغهاي خام ممكن است با سالمونلا آلودهشده باشند. علائم عفونت سالمونلا معمولا فقط در مادر مشاهده ميشود و شامل تب، حالت تهوع، استفراغ، انقباضات معده و اسهال ميشود. بااينحال، در موارد نادر، عفونت ممكن است باعث انقباضات رحم شود و منجر به زايمان زودرس يا زايمان شود. بهتر است تخممرغ را كامل بپزيد و بعد ميل كنيد.
كافئين
يكي از مواد غذايي مضر براي بارداري كافئين است. به خانمهاي باردار معمولا توصيه ميشود ميزان مصرف كافئين خود را به كمتر از ۲۰۰ ميليگرم در روز يا حدود ۲-۳ فنجان قهوه محدود كنند.
جوانههاي خام
جوانههاي خام، شامل جوانههاي يونجه، شبدر، تربچه و جوانه لوبيا ممكناست با سالمونلا آلوده باشند. محيط مرطوب موردنياز بذر براي شروع جوانه زدن براي اين نوع باكتريها ايدهآل است، و پاككردن آنها تقريبا غيرممكن است. جوانهها پس از پختهشدن، بيخطر هستند.
ميوه و سبزيجات شستهنشده
ممكن است سطح ميوهها و سبزيجات شستهنشده با چندين باكتري و انگل شامل توكسوپلاسما، E.coli، سالمونلا و ليستريا آلوده شود كه از طريق خاك يا از طريق دست منقلميشوند. آلودگي ميتواند در هر زمان و در حين توليد، برداشت، فرآوري، ذخيرهسازي و حملونقل رخ دهد.
شير، پنير و آبميوههاي غيرپاستوريزه
شير خام و پنير غيرپاستوريزه ميتواند حاوي مجموعهاي از باكتريهاي مضر مانند ليستريا، سالمونلا و كمپيلوباكتر باشد.
همين امر در مورد آبميوه هم كه مستعد آلودگي باكتريها است، صادق است و عفونت با آنها ميتوانند عواقب خطرناكي براي يك نوزاد متولد نشده به همراه داشته باشند.
پاستوريزاسيون موثرترين روش براي از بينبردن هرگونه باكتريهاي مضر است، بدون اينكه ارزش غذايي محصولات را تغيير داده باشد.
پيشنهاد مطالعه: از شما دعوت ميكنيم مطلب ماست را با اين ۵ خوراكي بخوريد تا لاغر شويد را بخوانيد.