اغلب براي بسياري از افراد اين سوال بهوجود ميآيد كه چرا با وجود مصرف غذاهاي تازه و سالم، هنوز هم با مشكلاتي چون كمبود مواد مغذي در بدن روبرو هستند.
در شيوههاي آشپزي افراد مختلف اشتباهات رايج بسياري وجود دارند كه به هنگام طبخ يا آمادهسازي مواد غذايي موجب از دست رفتن مواد مغذي و مفيد ميشوند. در ادامه اين مطلب از مجله دلتا به اين اشتباهات كه منجر به از بين رفتن ارزش غذايي مواد ميشوند ميپردازيم.
حرارت طولاني
بسياري از خانوادهها معتقدند كه انواع خورشها بايد بهاصطلاح بهخوبي جا بيفتد. اين امر موجب لطمه زدن به مواد مغذي و بخصوص ويتامينهاي موجود در غذا ميشود. هر چه مدت پخت غذا طولانيتر باشد اتلاف مواد مغذي بيشتر خواهد بود.
دور ريختن آب مواد غذايي
بسياري از مواد مغذي موجود در غذاها مانند ويتامينهاي C و B در آب محلول هستند. بنابراين با دور ريختن آب حاصل از طبخ غذا، در واقع قسمت مهمي از مواد مغذي را دور ميريزيم.
علاوه بر اين تقريباً هميشه مقدار قابل توجهي از آب خورشها و خوراكيها در بشقاب غذا باقي ميماند كه مصرف نشده و دور ريخته ميشود.
افزايش حرارت تدريجي
بسياري از افراد براي طبخ انواع سبزي، آنها را در آب سرد قرار ميدهند. در اين صورت آب بهتدريج به جوش آمده و سبزي پخته ميشود. اين امر موجب اتلاف زياد در ارزش تغذيهاي سبزيها ميشود. زيرا در گياهان بطور طبيعي آنزيمهاي طبيعي وجود دارد كه با افزايش حرارت تدريجي سريعتر از بين ميروند.
درست آن است كه گياهان را در آب جوش ريخته و در ظرف را ببنديم. در اين صورت لطمه خيلي كمتري به ارزش تغذيهاي سبزيجات وارد خواهد شد.
باز گذاشتن در ظرف غذا به هنگام طبخ
باز گذاشتن در ظرف غذا هنگام پخت غذا، به دليل تاثير اكسيژن و نيز نور بر ويتامينهاي موجود در مواد غذايي موجب از دست رفتن ارزش غذايي مواد ميشود. اكسيژن هوا چنانچه با حرارت همراه شود لطمه بيشتري به ويتامينهاي غذا وارد ميكند.
سرخ كردن
هنگام سرخ كردن، حرارت روغن بسيار بالا رفته و نزديك به دو برابر حرارت طبخ ميرسد. در اين درجه حرارت تقريبا تمام مواد مغذي موجود در غذا از بين رفته و مواد، خاصيت خود را در حد وسيعي از دست ميدهند.
زياد خرد كردن مواد غذايي
مواد خوراكي هر چه بيشتر خرد شوند سطح تماس بيشتري با عوامل محيطي مانند اكسيژن، نور، حرارت و حل شدن در آب پيدا ميكنند. در نتيجه مواد غذايي ريز شده ارزش غذايي كمتري را در خود نگه خواهند داشت.
استفاده از جوششيرين
جوش شيرين اغلب براي حفظ رنگ طبيعي سبزيجات اضافه ميشود. به دليل قليايي بودن جوش شيرين موجب اتلاف مواد مغذي بهويژه ويتامين C موجود در غذا ميگردد.