شنبليله از قديميترين گياهان خوراكي و درمانگر در تاريخ بشر است. اين گياه، بومي مناطق غرب آسيا و اروپا و همچنين ايران است.
نابودي ديابت با شنبليله
شنبليله نقش موثري در كاهش قند خون دارد. در دانه شنبليله اسيد آمينهاي به نام «هيدروكسي ايزولوسين» وجود دارد كه ترشح انسولين را در بدن تسريع ميكند. بنابراين مصرف شنبليله بهتدريج موجب كنترل قند خون و كاهش نياز به مصرف انسولين تزريقي ميشود. البته نبايد تزريق انسولين را بدون مشورت با پزشك قطع كنيد.
خواص شنبليله براي ديابت
فيبر بالا
تخم شنبليله سرشار از فيبر محلول است كه با كند كردن هضم و جذب كربوهيدراتها، به كاهش قند خون كمك ميكند.
كاهش قند خون
افزودن پودر شنبليله به رژيم غذايي روزانه بيماران ديابتي، اثر خوبي در ديابت نوع ۱ داشته و به كاهش سطح قند خون ناشتا، بهبود تحمل گلوكز و همچنين كاهش كلسترول بد و تري گليسيريد خون كمك ميكند. از جمله خواص شنبليه اين است كه از افزايش ناگهاني قند خون بعد از غذا، در ديابت نوع ۲ پيشگيري ميكند.
تاثير بر انسولين
شنبليله براي بهبود نحوه استفاده بدن از قندها و افزايش ميزان انسولين آزاد شده در خون مفيد است. مصرف نان و شيرينيجات پخته شده با آرد شنبليله ميتواند مقاومت به انسولين در افراد مبتلا به ديابت نوع ۲ را كاهش دهد.
نحوه مصرف تخم شنبليله
تخم شنبليله طعم تلخ و آجيلي دارد و اغلب در تركيب ادويهجات استفاده ميشود. ميتوانيد مانند هنديها از اين دانه در كاري، ترشي و سسها استفاده كنيد. همچنين ميتوانيد از دانه شنبليله براي تهيه دمنوش استفاده كنيد يا پودر آن را روي ماست بپاشيد و ميل كنيد.
عوارض احتمالي
- افرادي كه به بادامزميني حساسيت دارند، ممكن است بدنشان به شنبليله نيز واكنش نشان دهد.
- استفاده از دوزهاي بالاي اين گياه باعث افت شديد قندخون ميشود. بنابراين مبتلايان به ديابت بايد با فاصله از داروهاي خود، از شنبليله استفاده كنند.
- تنفس پودر شنبليله منجر به بروز علائم آلرژي در افراد ميشود.
- زنان باردار نيز بايد از مصرف شنبليله خودداري كنند.
پيشنهاد مطالعه: مطلب كنترل بيماري ديابت با خوردني هاي مفيد را بخوانيد.
گیاه شناسی شنبلیله