حتما بارها ديده و شنيدهايد كه توليد كنندگان روغن حيواني و روغن دنبه ادعاهاي زيادي در مورد اثرات مفيد محصولات خود بيان ميكنند. اما بايد بدانيد كه اين ادعاها هيچگونه پايه و اساس علمي ندارند.
انتخاب روغن مصرفي همواره دغدغه مهمي بوده است. زيرا مصرف روغن نامناسب تاثيرات فراواني بر سلامت بدن دارد. متخصصان تغذيه معتقدند روغن حيواني روغني نامناسب بوده و مصرف آن به هيچ وجه توصيه نميشود. از نظر علم تغذيه، مصرف روغن حيواني به طور كلي رد شده و هر روغني كه در دماي اتاق به صورت جامد باشد براي بدن مضر است. در مقابل هر روغني كه در دماي محيط مايع باشد براي بدن مفيد است. براي درك علت اين موضوع با اين مطلب از مجله دلتا همراه باشيد.
روغن حيواني
استفاده از چربيهاي حيواني به عنوان روغن، مضرات فراواني براي افراد دارد. چرا كه اين چربيها حاوي مقادير بالايي اسيدهاي چرب اشباع و كلسترول مضر هستند. نتيجه مصرف مداوم اينگونه چربيها رسوب كلسترول در عروق، گرفتگي رگها، سخت شدن ديواره عروق و افزايش ابتلا به بيماريهاي قلبي و سكته است. در بين روغنهاي حيواني فقط روغن ماهي به دليل مايع بودن در دماي محيط براي بدن مفيد است.
روغنهاي گياهي
روغنهاي كلزا، زيتون و كنجد براي سلامتي بدن مفيد هستند. اين روغنها با توجه به تركيب اسيدهاي چرب و نسبتهاي مختلف آنها، براي قلب و عروق، التهاب و يا كبد چرب مفيد هستند.
روغن سرخكردني
حتي روغن كنجد كه بيشترين تحمل حرارت را دارد و دماي تا حدود ۲۲۰ درجه را تحمل ميكند، فقط براي سرخ كردنهاي بسيار سطحي با حرارت پايين توصيه ميشود. بنابراين توصيه ميشود فقط از روغنهاي مخصوص سرخ كردني براي سرخ كردن استفاده شود. استفاده از روغنهاي ديگر در حرارت بالا براي سرخ كردن سرطان زا است.
روغنهاي كارخانهاي مشتقات نفتي ندارند
اين تنها يك باور غلط است و به هيچ عنوان قابل تاييد نيست. روغنهاي گياهي كارخانهاي مناسب مصرف هستند. در صورت وجود مشتقات نفتي، از آنجايي كه تمام اين تركيبات در بدن جذب نميشوند، با مصرف آنها سيستم گوارشي بلافاصله واكنش نشان ميدهد و باعث بيماري ميشود.
روغن گيري دستي
اين روش به دليل آلودگي بالاي دانههاي روغني مناسب نيست و چون تصفيه شيميايي صورت نميگيرد و تنها با يك فيلتر ساده انجام ميشود، به همين دليل آلودگي زيادي را وارد روغن ميكند.
پيشنهاد مطالعه: مطلب كدام غذاها حاوي كلسترول بد هستند؟ را بخوانيد.