دانه كينوا هديه طبيعت و يكي از سرشارترين مواد غذايي كره زمين است كه ضمن كمك به لاغري، از بسياري از سرطانها و بيماريهاي مزمن نيز جلوگيري ميكند.
كينوا يك دانه كامل است كه به دليل خواص بسياري كه براي سلامتي دارد روز به روز بر محبوبيت آن افزوده ميشود. مردم ميتوانند دانه و هم برگهاي اين گياه متنوع و مغذي را نوش جان كنند. كشاورزان بيش از ۱۲۰ نوع مختلف كينوا را پرورش ميدهند. با اين حال، رايجترين نسخههاي موجود در فروشگاههاي مواد غذايي، كينوا سفيد، قرمز و سياه است. در اين مطلب از مجله دلتا، درباره خواص كينوا صحبت خواهيم كرد.
خواص كينوا
منبع پروتئين گياهي است
كينوا يك منبع پروتئيني خوب براي افرادي است كه رژيم غذايي گياهي را دنبال ميكنند. افراد گياهخوار بايد اطمينان حاصل كنند كه مقدار كافي پروتئين بدست ميآورند. كينوا مي تواند يك انتخاب عالي در رژيم غذايي وگانها و گياهخواران باشد.
دانه كينوا سرشار از فيبر و لاغر كننده است
دانه كينوا در مقايسه با ساير غلات داراي فيبر بسيار زياد است. به گفته آكادمي تغذيه و رژيمهاي غذايي، مصرف مقدار كافي فيبر ميتواند به كاهش خطر ابتلا به چندين بيماري از جمله يبوست، كلسترول بالا، فشار خون بالا و ديورتيكولوزي كمك كند.
رژيمهاي غذايي سرشار از فيبر همچنين ممكن است موجب حفظ وزن سالم و لاغري شوند. اين امر بدان دليل است كه غذاهاي پرفيبر مثل دانه كينوا به افراد كمك ميكنند تا به مدت طولانيتري احساس سيري كنند و اين به طور بالقوه موجب كمتر خوردن ميشود.
منبعي غني از آنتي اكسيدانها
كينوا مقدار خوبي ويتامين E تامين ميكند. اين يك تركيب آنتياكسيداني است كه ممكن است به كاهش خطر ابتلا به بيماريهاي عروق كرونر قلب، سرطانهاي خاص و چندين اختلال چشمي كمك كند. مطالعات جديد مرتبا خواص دانه كينوا و ظرفيت آنتياكسيداني بالاي آن را تاييد ميكنند.
به تامين منگنز بدن كمك ميكند
يك فنجان كينواي پخته شده حاوي ۱.۱۷ ميليگرم منگنز است. اين حدود ۲۷.۴۳ درصد از نياز روزانه به منگنز براي مردان و ۳۵.۰۵ درصد از نياز روزانهي زنان را تامين ميكند. منگنز براي تقويت سوخت و ساز بدن ضروري است. اين عنصر همچنين در كنار بسياري از آنزيمهاي بدن براي پشتيباني از عملكرد آنها فعاليت ميكند.
يك منبع عالي از آهن
يك فنجان دانه كينوا حدود ۲.۷۶ ميلي گرم آهن براي بدن فراهم ميكند؛ اين مقدار ۳۴.۵ درصد نياز روزانهي مردان و ۱۵.۳۳ درصد نياز روزانهي زنان به آهن را تامين ميكند. حفظ مقدار كافي آهن براي سلامتي ضروري است. آهن در طيف وسيعي از فرآيندهاي بدن انسان نقش اساسي دارد. به عنوان مثال، بخش اساسي هموگلوبين را تشكيل ميدهد. اين تركيب از اكسيژن موجود در خون و انرژي و عملكرد سلولها پشتيباني ميكند. مصرف آهن كافي همچنين به بافت همبند سالم و متابوليسم ماهيچهها كمك ميكند.
تامين مقدار كافي فولات
فولات يك ويتامين B ضروري است كه در شكلگيري DNA نقش اساسي دارد. به گفته دفتر مكملهاي غذايي (ODS)، بسيار مهم است كه زنان در طول دوران بارداري به اندازهي كافي فولات دريافت كنند تا احتمال بروز نقص لولهي عصبي در نوزادان خود را كاهش دهند. مصرف مقدار كافي فولات در رژيم غذايي همچنين ممكن است خطر ابتلا به چندين سرطان و افسردگي را كاهش دهد.
نياز به منيزيم را تامين ميكند
هر فنجان كينوا پخته شده حاوي ۱۱۸ ميليگرم منيزيم است. اگرچه مقدار نياز به مصرف منيزيم در روز با بالاتر رفتن سن افزايش مييابد، كينوا يك منبع خوب براي تامين اين ماده معدني است. منيزيم براي عملكرد بيش از ۳۰۰ واكنش آنزيمي ضروريست و در هر سلول بدن وجود دارد. به گفتهي ODS سطوح پايين منيزيم با خطر ابتلا به شرايط بهداشتي زير ميتواند مرتبط باشد:
- فشار خون بالا
- بيماري قلبي و عروقي
- ديابت نوع ۲
- ميگرن
مضرات و عوارض جانبي مصرف كينوا
برخي از افراد پس از خوردن دانه كينوا، عدم تحمل يا حساسيت به آن را تجربه كردهاند. اين اغلب به دليل ساپونين، يك ماده شيميايي موجود در پوشش دانه كينوا است. تحقيقات نشان ميدهند كه عليرغم خواص فراوان دانه كينوا، اين دانه همچنين ممكن است در بدن برخي از افراد، در پاسخ به محتواي پروتئين و اگزالاتها ايجاد حساسيت يا عدم تحمل كند.
همچنين بخوانيد:
از خوردن آلبالو خشكه غافل نشويد!
با مجله سلامتي دلتا همراه باشيد