تحقيقات نشان داده است تعدادي از غذاها و نوشيدنيها ميتوانند به لولههاي تنفسي كمك كرده و پاك راه تنفسي باشند.
خيلي مهم است كه در شرايطي كه هوا آلوده است ضمن پرهيز از كار در هواي بيرون، برخي مواد غذايي را در رژيم روزانه خود اضافه كنيد تا بدنتان نسبت به آلودگي مقاومتر شود. مجله دلتا در اين مطلب تغذيه سالم در آلودگي هوا را بررسي ميكند.
تغذيه مناسب هنگام آلودگي هوا
هواي آلوده بهخوديخود حاوي تركيباتي اكسيدكننده و سمي است و از طرفي بدن همواره به ذراتي كه در هواي آلوده وجود دارد واكنش التهابي نشان ميدهد. اما تركيبات آنتياكسيداني از اين فعاليتها ممانعت به عمل ميآورند.
مهمترين آنتياكسيدانها ويتامينهاي C , E، بتاكاروتن، سيلنيوم و روي ميباشند. اين مواد مغذي به دليل خواص آنتياكسيداني كه دارند بهطور موثري از بروز التهابات جلوگيري كرده و موجب غيرفعال شدن راديكالهاي آزاد موجود در هواي آلوده ميشوند.
ويتامين E
منابع غذايي حاوي ويتامين E را ميتوان جزء يكي از بهترينهاي تغذيه مناسب در هنگام آلودگي هوا دانست:
مانند گردو، بادام، زيتون، جوانه گندم، جگر و سبزيها داراي برگ سبز به دليل خواص آنتياكسيداني قوي در روزهاي آلوده بايد بيشتر مصرف شوند.
لبنيات
لبنيات براي از ميان بردن آثار ذرات معلق موجود در هوا مفيد است، اما تاثيري بر بهبود مسموميت ناشي از آلايندهها همچون سردرد، تهوع، سرگيجه، تنگي نفس و… ندارد و تنها راه درمان، دريافت اكسيژن است.
لازم است بدانيد مصرف شير و لبنيات پرچرب موجب عود بيماريهاي ريوي در هواي آلوده ميشود، زيرا اسيدهاي چرب اشباع موجود در اين محصولات خود تضعيفكننده سيستم ايمني بدن هستند.
روغن زيتون
روغن زيتون به دليل وجود ويتامين E و خاصيت ضدالتهابي كه دارد، در كاهش اثرات آلودگي هوا بر بدن موثر است.
اگر در روزهاي معمولي از روغن مايع گياهي معمول استفاده ميكرديد در روزهايي كه هوا آلوده است حتما روغن زيتون را براي مصارف پخت غذا مصرف كنيد و حتي سالاد را بيشتر از معمول با روغن زيتون و ليموي تازه خوشطعم كنيد تا همه افراد خانواده از آن مصرف كنند.
محصولات گياهي تازه و ميوهها
مصرف روزانه و افزايش مصرف سبزيها و ميوهها داراي اهميت است. اغلب سبزيها و محصولات گياهي تازه، غني از آنتياكسيدان هستند و ميتوانند عوارض آلودگي هوا را كاهش دهند.
در ميان ميوهها سيب، سرب را جذب ميكند و مانع رسيدن آسيب به سلولهاي بدن ميشود. پرتقال، ليمو، گريپ فروت، هويج، انبه، كدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع كلم، گوجهفرنگي، كيوي و غلات سبوسدار هم اين خاصيت را دارند.
ماهيهاي بخارپز
ماهيهاي آبپز يا تنوري غني از اسيدهاي چرب امگا ۳ و سلنيوم هستند. ماهي كيلكا، كولي، ساردين، خال مخالي، قباد، سالمون، شاه ماهي، قزلآلا (حتي انواع پرورشي) و ماهيهاي آزاد در كنار ميگو ميتوانند از اثرات زيان بار تركيبات التهاب آور آلايندهها بكاهند و مصرف آن به مبتلايان آسم، تنگي نفس و مشكلات قلبي و التهابي توصيه ميشود.
گوجه فرنگي
سس يا رب گوجه فرنگي را نيز ميتوان جز يكي از تغذيههاي مناسب آلودگي هوا دانست. ليكوپن موجود در بعضي از غذاها مانند گوجه فرنگي نقش حفاظتي موثري براي ريه و تنفس و كاهش آسم دارند. بهجاي اينكه مصرف پاستا و ماكاروني را زياد كنيد، سس گوجه فرنگي آن را زياد كنيد.
پيشنهاد مطالعه: از شما دعوت ميكنيم مطلب اگر سردرد داريد از اين غذاها دوري كنيد را بخوانيد.