كدام مواد غذايي بر سلامت قلب اثر ميگذارند؟
بيماريهاي قلبي عروقي از مهمترين عوامل مرگ و مير انسانها هستند. از اينرو سلامت قلب در طول عمر انسان نقش بسيار مهمي ايفا ميكند. از فاكتورهاي مهم در مراقبت و حفظ سلامت قلب، تغذيه سالم است. در اين مطلب از مجله دلتا در مورد خوراكيهايي كه به حفظ سلامت قلب ما كمك ميكنند بخوانيد.
حفظ سلامت قلب با رعايت نكات زير
تنوع و تعادل
چاقي و فشار خون بالا بهدليل ايجاد شرايط التهابي و همراهي با اختلالات چربي خون و تنگكردن عروق قلبي، دو عامل خطر مهم در ابتلا و پيشرفت بيماريهاي قلبي عروقي است. تغذيه ناسالم از عوامل اصلي ايجاد چاقي و بيماري فشار خون است. بهترين نوع برنامه غذايي آن است كه هر سه وعده اصلي غذايي در آن گنجانده شود. حتي كساني كه دچار اضافه وزن و چاقي هستند نبايد هيچكدام از وعدههاي غذايي و حتي ميانوعدهها را حذف كنند، چرا كه وعدههاي غذايي متنوع، متعادل و حاوي مقادير مناسب انرژي به كنترل و تقسيم انرژي دريافتي ما و مقابله با چاقي و عوارض آن كمك ميكند.
فيبر، محافظ قلب شماست
مهمترين عامل غذايي داراي اثر محافظتي، فيبر است. مواد غذايي غني از فيبر ضمن كمك به ايجاد احساس سيري و جلوگيري از پرخوري، در كنترل وضعيت چربيهاي خون نيز موثر است. فيبر، جذب كلسترول غذايي را كاهش و دفع آن را افزايش ميدهد. دريافت ناكافي منابع غذايي حاوي فيبر با افزايش سطح كلسترول خون، خطر رسوب چربي در ديواره عروق قلب، تنگي عروق و درنهايت بروز بيماريهاي قلبي و عروقي را افزايش ميدهد. سبزيجات، ميوهها، نانهاي سبوسدار، غلات كامل و حبوبات سرشار از فيبر هستند.
صبح خود را با مصرف سبزيجات شروع كنيد
در وعده صبحانه از نانهاي سبوسدار و لبنيات كمچرب استفاده كنيد. استفاده از گروه سبزيجات نيز توصيه ميشود. نان و پنير صبحانه را همراه با خيار و گوجه يا سبزي ميل كنيد تا صبح را با دريافت يك وعده غني از فيبر شروع كنيد. املاح، ويتامينها و مواد آنتياكسيداني موجود در سبزيجات نيز خطر ناشي از راديكالهاي آزاد را در ايجاد بيماريهاي قلبي عروقي كاهش ميدهد. از طرف ديگر، گروه سبزيجات حاوي انرژي كمي است و بهدليل فيبر بالايي كه دارد، به ايجاد حس سيري كمك ميكند.
چاي كمرنگ بخوريد
زيادهروي در مصرف كافئين در گروهي از افراد عوارضي مانند تپش قلب ايجاد ميكند. چاي نوشيدني محبوب ما ايرانيها است و حالت خوابآلودگي اول صبح را كمتر ميكند، در مصرف آن منعي وجود ندارد اما توصيه بر مصرف چاي كمرنگ است.
گوشت سفيد و حبوبات مصرف كنيد
گوشت مصرفي خود را از انواع كمچرب يا بدون چربي انتخاب كنيد. توصيه ميشود بهويژه افراد ميانسال و سالمند و يا افرادي كه در معرض خطر بيماريهاي قلبي هستند، در استفاده از گوشت قرمز زيادهروي نكنند. ۲ بار در هفته ماهي و غذاهاي دريايي استفاده كنيد. اسيدهاي چرب امگا ۳ موجود در غذاهاي دريايي اثر محافظتي بر قلب دارند. انواع گوشت سفيد مثل گوشت مرغ و بوقلمون، تخممرغ، سويا و حبوبات ديگر جايگزينهاي مناسب گوشت قرمز هستند كه نه تنها در تامين پروتئين مورد نياز بدن مفيدند بلكه به تنوع بيشتر غذايي كمك ميكنند.
حتما شام بخوريد
خيلي از مردم تصور ميكنند اگر وعده شام را حذف كنند، سالمتر ميمانند! اما اين تصور درست نيست. البته شام را بايد سبكتر مصرف كرد. توصيه ميشود شام را ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب ميل كنيد. رعايت اين فاصله مشكلات سوءهاضمه را نيز بهويژه در افرادي كه دچار رفلاكس و مشكلات گوارشي هستند كم ميكند.
پيشنهاد مطالعه: مطلب مصرف زياد قند چه تأثيري روي بدن دارد را بخوانيد.