معمولا با شروع فصل پاييز يا فصلهاي سرد، به دليل حضور كمتر نور خورشيد، دچار احساس كرختي و ناراحتي ميشويد كه دليل آن را نميدانيد. معمولا برخي از پزشكان و روانپزشكان به اين حالت و احساس، افسردگي پاييزي ميگويند.
افسردگي پاييزي معمولا ريشه عميقي ندارد و با عبور فصل و انجام چند فعاليت ساده، از بين ميرود. در اين مطلب از مجله دلتا سعي كرديم كه راهكارهايي مفيد براي مقابله با افسردگي را براي شما فراهم سازيم تا از اين فصل زيبا و رنگارنگ لذت ببريد.
افسردگي پاييزي چيست؟
افسردگي پاييزه در زيرمجموعه اختلال عاطفي فصلي يا Seasonal affective disorder قرار دارد.
اختلال عاطفي فصلي يعني فردي در بيشتر روزهاي سال از شرايط رواني و احساسي مساعدي برخوردار است، اما با آغاز برخي از فصلهاي سال، دچار احساساتي همچون افسردگي ميشود كه گاهي دليلي براي آن پيدا نميكند.
اين نوع افسردگي ميتواند با ناراحتي، استرس، اضطراب، بيحالي، خوابآلودگي و خستگي همراه باشد.
راهكارهاي مقابله با افسردگي پاييزي
طبيعت درماني
حداقل روي ۳۰ دقيقه در طبيعت پيادهروي كنيد تا به درمان افسردگي پاييزه خود كمك كنيد.
توصيه ميكنيم در طول پيادهروي در طبيعت از تكنيك تنفس شكمي نيز بهرهمند شويد. تنفس شكمي به كاهش ابتلا به افسردگي، ناراحتي، استرس و اضطراب كمك شاياني ميكند.
تنفس شكمي به اين صورت است كه شما از طريق بيني هوا را به داخل بدن ميكشيد و به جاي قفسه سينه، شكم خود را پر ميكنيد كه در اين وضعيت شكم باد ميكنيد. سپس براي بازدم، شكم خود را از هوا خالي ميكنيد و هوا را دوباره از طريق بيني خارج مينماييد.
دمنوش پاييزه
يكي از راهكارهاي افزايش آرامش و رهايي از افسردگي پاييزه، تهيه دمنوش است. در واقع بر اساس تحقيقات، نوشيدن يك فنجان چاي گرم يا دمنوش باعث كاهش تنش، افسردگي و اضطراب دروني ميگردد.
ما سعي كرديم در ادامه مقاله ۵ نوع دمنوش آرامبخش پاييزه را براي شما معرفي كنيم.
- دمنوش سيب و دارچين يك ايده جذاب براي شبهاي سرد پاييز و زمستان است. از اين جهت مقداري سيب، چوب دارچين و آب جوش را تركيب كنيد تا اين دمنوش معجزهآسا آماده شود.
- از گذشته براي آرامش بيشتر، دمنوش گلگاوزبان را تجويز ميكردند. شما ميتوانيد اين دمنوش را همراه با ليمو خشك، ليمو اماني يا چاي ترش ميل كنيد كه مزه بهتري خواهد داشت.
- دمنوش چاي سبز همراه با هل و دارچين يكي ديگر از دمنوشهاي آرامبخش پاييزي است كه به كاهش اضطراب نيز كمك ميكند.
نور
معمولا در فصل پاييز و زمستان ميزان نور خورشيد كمتر است و بسياري از پژوهشگران و پزشكان بر اين باورند كه علت افسردگي پاييزه، كمبود نور خورشيد و حتي ويتامين D است كه بدن هورمون سروتونين كمتري ترشح ميكند.
توصيه ميكنيم براي مقابله با افسردگي پاييزه، هرگاه آسمان صاف و آفتابي بود، در مقابل نور خورشيد قرار بگيريد. همچنين در اين فصلها پرده پنجره را كنار بكشيد تا خانه تاريك نشود و كمي نور طبيعي در خانه جريان داشته باشد.
غذا و تغذيه سالم
ما اين نكته را قبول ميكنيم كه فست فود خوشمزه است و پرفروشترين غذا در دنيا محسوب ميشود، اما ضرر فست فود نه يك شب، بلكه به مرور زمان بروز ميدهد كه يكي از مهمترين تأثيرات آن، افزايش ابتلا به افسردگي است.
طبق تحقيقات پژوهشگران، افرادي كه به صورت مداوم فست فود مصرف ميكنند، ۵۱% بيشتر از افراد ديگر در معرض افسردگي، اضطراب و استرس هستند كه تركيبات و مواد نگهدارنده، علت اصلي بروز اين نوع بيماريها است.
فيلم و كتاب
در روزهايي كه احساس ناراحتي يا اضطراب داريد، از تماشاي فيلمهاي غمگين يا هيجاني يا خواندن كتابهايي كه باعث افزايش احساس افسردگي ميشود، خودداري كنيد. اگرچه تماشاي فيلم و خواندن كتاب به رشد روان و بهبود احساسات ما در برخي از موارد كمك ميكند، اما گاهي انتخاب اشتباه، باعث پريشاني ذهن و عواطف ميگردد.
پيشنهاد مطالعه: مطلب خواص شگفت انگيز جوشانده پوست سيب را در مجله دلتا بخوانيد.