خواص جگر سياه شامل درمان كم خوني، تقويت بينايي و بالا بردن مقاومت بدن در برابر عفونتها است. در ادامه با ساير خواص جگر و مضرات آن آشنا شويد.
جگر سياه يا كبد، سرشار از مقادير زيادي از انواع ويتامينها شامل ويتامينA، C، B12 و ويتامين D است. در ادامه اين مطلب از مجله دلتا درباره خواص جگر سياه صحبت خواهيم كرد.
جگر سرشار از اسيد فوليك و آهن است. پروتئين موجود در جگر سياه در رده پروتئين گوشت قرمز است ولي آهن آن ۲ تا ۳ برابر آهن گوشت گاو بوده و سرشار از چربي است. خواص جگر و فوايد مصرف آن شامل تامين ويتامينها و عناصر غذايي مورد نياز بدن، تقويت كننده قلب و كمك به رفع خفقان يا تپش قلب و بسيار مفيد براي درمان كم خوني است. با اين وجود عليرغم ارزش غذايي بسيار بالاي جگر و خواص آن در درمان بيماريها، بايستي در مصرف آن احتياط نموده و از زياده روي در مصرف جگر و غذاهاي تهيه شده با آن خودداري نمود.
خواص جگر (طبيعت و خواص درماني)
از ديدگاه طب سنتي، طبع جگر سياه گرم و تر است. برخي از مهمترين خواص جگر و فوايد مصرف آن عبارتند از:
- جگر سياه منبع بسيار غني از انواع ويتامين به ويژه ويتامين A محسوب ميشود كه از گروه ويتامينهاي محلول در چربي است و مصرف آن در سلامت پوست و بالا رفتن مقاومت بدن در برابر عفونتها نقش بسزايي دارد.
- از فوايد مصرف جگر به دليل ميزان بالاي ويتامينA موجود در آن، بهبود و تقويت بينايي است.
- مصرف متعادل جگر سياه در حفظ سلامتي مخاط دستگاه تنفسي فوقاني و گوش داخلي بسيار موثر است.
- يكي از مهمترين خواص جگر و موارد مصرف آن كمك به درمان كمخوني و رفع آن، به ويژه براي زنان و دختران نوجوان است. به طور كلي جگر سياه يا همان كبد خون نسبتا زيادي توليد ميكند؛ بنابراين براي مبتلايان به كمخوني توصيه ميشود.
مضرات جگر (موارد احتياطي و منع مصرف)
- جگر سياه ممكن است سمومي را در خود پنهان كند كه براي بدن خطرناك هستند، بخصوص جگر حيواناتي كه با غذاهاي صنعتي تغذيه شده و رشد كردهاند، زيرا جگر، محل ذخيره سموم و مواد زائد موجود در غذاهاست و سمزداي بدن است؛ بنابراين در تهيه آن بايد بسيار دقت كرد.
- نكته بسيار مهم ديگر اين است كه استفاده از جگر خام يا نيمه پخته بسيار مضر است و به هيچ عنوان توصيه نميشود. جگر خام يا نيمه پخته (به اصطلاح آبدار) ميتواند بسياري از ميكروبهاي بيماريزا را به بدن انتقال دهد. زنان باردار، دختران جوان و بيماران مبتلا به كمخوني مزمن كه براي افزايش آهن خون اغلب از جگرهاي آبدار استفاده ميكنند، بيشتر در معرض خطر قرار دارند.
- هضم جگر بسيار سخت بوده، دير هضم و دفع آن از بدن سخت است. بنابراين لازم است به خوبي پخته شده و در مصرف آن افراط نگردد.
- مصرف جگر براي زنان باردار مضر است. با اينكه جگر سرشار از ويتامينها و مواد معدني است اما به دليل بالا بودن سطح ويتامين رتينول در آن ميتواند به جنين آسيب وارد كند.
پيشنهاد مطالعه: شما را دعوت ميكنيم به مطالعه مطلب ارزشمند آيا واكسنها در مبارزه با كرونا لامبدا موثرند؟