اگر گهگاه به اسهال مبتلا ميشويد، دليلي براي نگراني وجود ندارد. بيشتر افراد دستكم يك يا دو بار در سال به اسهال مبتلا ميشوند كه معمولا پس از چند روز برطرف ميشود.
ابتلا به اسهال دلايل مختلفي دارد، مانند آنفولانزا يا خوردن غذا يا ماده غذايي خاصي كه بدن شما با آن سازگاري ندارد. از آنجا كه بعضي از غذاها نشانههاي بيماري را شديدتر ميكنند، بهتر است كه در طي دوران بيماري از مصرف آنها پرهيز كنيم. بنابراين بايد بدانيم كه براي درمان اسهال چه بخوريم و از چه غذاهايي پرهيز كنيم. در اين مطلب از مجله دلتا شما را با روش هايي براي درمان اسهال آشنا خواهيم كرد.
در زمان درمان خانگي اسهال بهويژه در ۲۴ ساعت اول بايد غذاهاي سبك و سادهاي بخوريم كه هضم آنها آسان است و به جذب مقداري آب از مدفوع كمك ميكنند. از جمله اين مواد غذايي ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
- سيب زميني آبپز
- چوب شور
- مرغ پختهي بدون پوست يا چربي
- غلات و حبوبات گرم مانند پورهي گندم يا فرني برنج
- پورهي سيب
- نان يا نان تست
- پروبيوتيكها
مصرف اين غذاها در نخستين روز درمان اسهال بسيار مفيد است. بهعلاوه خوردن وعدههاي غذايي كوچك و فراوان درطول روز موجب ميشود كه از كار كردن بيشازحد دستگاه گوارش جلوگيري كنيم.
غذاهاي چرب
اين غذاها شامل غذاهاي سرخشده، چرب يا غرق در آب و چربي گوشت هستند. در زمان ابتلا به اسهال مصرف غذاهايي كه چربي يا روغن زيادي دارند، توصيه نميشود. زيرا هضم چربي و روغن اضافه شده براي سرخ كردن غذا براي دستگاه گوارش حساس دشوار است و به احتمال زياد علائم بيماري را بدتر ميكند. درعوض بايد از سبزيجات آبپز يا بخارپز و پروتئينهاي بدون چربي استفاده كنيد.
محصولات لبني
حتي اگر بيماري اسهال ناشي از عدم تحمل لاكتوز نباشد، وقتي به اسهال مبتلا هستيد از اين موادغذايي دوري كنيد. حتي اگر معمولا هيچ مشكلي با محصولات لبني نداريد، ممكن است كه بهطور موقتي نسبتبه اين محصولات حساسيت پيدا كرده باشيد. البته ماست سرشار از پروبيوتيك استثنا است، زيرا برخي مطالعات نشان داده است كه پروبيوتيكها به ايجاد تعادل فلور رودهاي (مربوط به باكتريهاي مختلف و ديگر موجودات ميكروسكوپي گياهي موجود در روده) كمك ميكنند و طول دوره اسهال را كوتاهتر ميكنند.
خوراكيها و غذاهاي شيرين
قندي كه وارد رودهي بزرگ ميشود عملكرد باكتريهاي حساس موجود در آن را مختل ميكند و موجب بدتر شدن اسهال ميشود. اين مسئله آبميوهها و ميوههاي داراي قند بالا را نيز شامل ميشود.
غذاهايي كه موجب توليد گاز بيشازحد ميشوند
مصرف مقادير زياد ميوه و سبزيجات بهصورت روزانه بسيار خوب است. ولي وقتي دچار اسهال ميشويد، بايد تازمانيكه حال شما بهتر شود، از مواد غذايي مانند كلم، انواع لوبيا، كلم بروكلي و گل كلم كه گاز روده را افزايش ميدهند پرهيز كنيد.
غذاهاي پر از ادويه
موادغذايي داراي ادويه موجب تحريك دستگاه گوارشي ميشوند. به همين دليل است كه افراد مبتلا به اسهال بايد از غذاهاي فاقد ادويه استفاده كنند، زيرا اين غذاها كمترين ريسك تحريك دستگاه گوارشي را ايجاد ميكنند.
پيشنهاد مطالعه: شما را دعوت ميكنيم به مطالعه مطلب ارزشمند ۹ خاصيت جادويي گردو كه بايد بدانيد!