سوزاندن عود براي توليد عطر خوشايند از آن كارهايي است كه طرفداران و مخالفاني جدي دارد؛ يعني بعضيها عاشق اين كارند و بعضي ديگر اصلا و ابدا از آن استقبال نميكنند
استفاده از عود از زمانهاي باستان رايج بوده و حتي در مراسم مذهبي مصريان، بابِليها و يونانيها حضوري پررنگ داشته است. فقط دلايل مذهبي، علت استفاده از عود نبوده و نيست. عوامل ديگري مانند ازبينبردن بوهاي ناخوشايند يا پراكندهكردن ارواح بد و خبيث هم از دلايلي است كه افراد را به سوزاندن عود وادار ميكرده و ميكند. اما عقايد خرافي را كه كنار بگذاريم، خواص عود چيست و واقعا چرا آن را ميسوزانند؟ در ادامه همراه مجله دلتا باشيد.
خواص عود چيست؟ آيا واقعا خواصي هم دارد؟
در سال ۲۰۰۸، تحقيقي روش موشها با كِشت ياختهها انجام شد. بنا به اين تحقيقات، در صمغ كندر تركيبي وجود داشت كه مشابه برخي از داروهاي ضدافسردگي عمل ميكرد. با استشمام بوي عود، بخشهايي از مغز كه درگير افسردگي و اضطراب بودند، پاسخهاي مثبت بروز ميدادند و گيرندههاي دريافت احساس راحتي هم باوجود عودهاي كندر فعال ميشدند.
سرطان
در عودها تركيباتي طبيعي و غيرطبيعي وجود دارد كه با سوزاندنشان قابلاستنشاق ميشوند. در سال ۲۰۰۹، پژوهشهايي انجام شد كه نشان ميداد عود ميتواند سرطانزا باشد: سرطانهايي كه به ريه و مجاري تنفسي مربوط هستند.
آسم
علاوه بر وجود نشانههايي مبني بر سرطانزا بودن برخي تركيبات موجود در عود، احتمال بروز مشكلات تنفسي مانند آسم هم با استنشاق دود آن ممكن است. تحقيقي روي ۳ هزار دانشآموز انجام شده كه نشان ميدهد ارتباطي ميان ابتلاي به آسم و استنشاق دود عود وجود دارد. قرار گرفتن در معرض دود عود ميتواند با ابتلا به آسم و شكلگرفتن علائمي مانند علائم آسم مثل خسخس سينه ارتباط داشته باشد.
التهاب
بنا به نتايج يك پژوهش، دود عود هم باعث التهاب ششها ميشود و هم كبد. البته اين تحقيق فقط روي حيوانات انجام گرفته است؛ بنابراين نياز به بررسيهاي بيشتر دارد. در هر حال، التهاب روي سوختوساز بدن اثرات منفي ميگذارد و مشكلاتي مانند استرس اكسيداتيو بهوجود ميآورد.
سلامت قلب
در مطالعهاي كه روي ۶۰ هزار شهروند سنگاپوري انجام گرفت، اثرات منفي و كُشنده استفاده از عود در بلندمدت مشخص شد. اين تحقيق نشان داد كه قرارداشتن در معرض دود عود در بلندمدت ميتواند روي قلب و عروق اثرات منفي بگذارد. مرگهاي ناشي از مشكلات قلبي و عروقي در اين تحقيق بيارتباط به استنشاق مداوم دود عود نبودند.
مضرات عود چيست؟ دود آن براي سلامتي ضرر هم دارد؟
برخي از مطالعات و تحقيقات نشان از فوايد عود دارد اما اين ماده جنبههاي منفي هم دارد؟ دود عود ميتواند مضر باشد؟
دود عود شامل تركيبات متنوعي است؛ مثلا ذرات ريزي در آن وجود دارد كه بعد از سوزاندن توليد ميشوند. گازهايي هم با سوزاندن عود بهوجود ميآيد، مثل كربنمونوكسيد.
پژوهشهايي مختلفي بيانگر ضررهاي مختلف دود ناشي از عود يا استنشاق آن است:
- در سال ۲۰۰۸، تحقيقي در سنگاپور روي بزرگسالان انجام شد و نشان داد كه استفاده بلندمدت از عود ميتواند احتمال ابتلا به سرطان سلول سنگفرشي ريه را افزايش بدهد.
- در سال ۲۰۰۹، تحقيقي در عمان روي كودكان انجام شد و نشان داد كه سوزاندن عود ميتواند خِس خِس سينه در كودكان مبتلا به آسم را افزايش بدهد. دقت كنيد كه سوزاندن عود باعث بهوجودآمدن آسم نميشود اما ميتواند وضعيت مبتلايان را بدتر كند.
- در سال ۲۰۱۵، تحقيقي در چين روي بزرگسالان انجام شد و نشان داد كه سوزاندن عود ميتواند نقش مهمي در افزايش خطر ابتلا به فشار خون بالا داشته باشد.
همچنين بخوانيد:
خواص معجزه آساي روغن كنجد براي سلامتي
كرونا و سرطان؛ هرآنچه مبتلايان به سرطان بايد در اين روزها بدانند
با مجله سلامتي دلتا همراه باشيد