خواص و مضرات زرده تخم مرغ هموراه مورد بحث مردم ومتخصصان تغذيه بوده است. امروزه متخصصان تغذيه معتقدند، مصرف روزانه يك عدد تخممرغ در افراد سالم مجاز است و به فعاليت بهتر مغز و پيشگيري از بيماريها كمك ميكند.
زرده تخم مرغ از آن دسته غذاهايي است كه خوردن آن همواره موافقان و مخالفان زيادي داشته است. از طرفي بالا بودن ميزان كلسترول موجود در زرده تخم مرغ و از طرف ديگر داشتن تمامي مواد مغذي براي بدن، مصرف كنندگان اين ماده غذايي را بر سر دوراهي گذاشته است. با مجله دلتا همراه باشيد تا شما را با مضرات و خواص زرده تخم مرغ آشنا كنيم.
خواص زرده تخم مرغ
توليد گلبولهاي قرمز و پيشگيري از كمخوني
زرده تخم مرغ خونساز است و خوردن آن براي پيشگيري و درمان كمخوني مفيد است. مقدار آهن موجود در تخم مرغ حدود ۰.۹۲ ميليگرم و عمدتاً در زرده آن وجود دارد، علاوه بر اين آهن موجود در زرده تخم مرغ به طور كامل جذب بدن ميشود.
استحكام عضلات و استخوانها
زرده تخم مرغ يك ماده غذايي مفيد براي تامين پروتئين مورد نياز بدن انسان است و افزايش ماهيچه و استحكام آن كمك ميكند. همچنين به دليل فسفر و كلسيم موجود در آن، براي تقويت استخوانها مفيد است. زرده تخم مرغ به طور موثري از تحليل توده عضلاني در طول سالخوردگي جلوگيري و آنرا كاهش ميدهد و در هنگام كاهش وزن نيز بافت عضلاني را حفظ ميكند.
پيشگيري از سرطان
سلنيوم و ساير ويتامينهاي موجود در زرده تخم مرغ جزو مواد آنتي اكسيدان هستند كه از انهدام بافتهاي بدن جلوگيري كرده به پيشگيري از سرطان و درمان بيماريهاي مزمن كمك ميكند. همچنين زرده تخم مرغ به دليل دارا بودن لوتئين و گزانتين در پيشگيري از سرطان دستگاه گوارش، كولون و ريه موثر است.
سلامت مو
زرده تخم مرغ حاوي ويتامينهاي غني است كه ميتواند مو را در مقابل آسيب بيشتر مقاوم سازد. همچنين زرده تخم مرغ فوايد بسياري براي مرطوب كردن موهاي خشك داشته و استفاده از آن به عنوان ماسك مو، يك ماده مغذي براي انواع مو است.
سلامت پوست
مواد مغذي موجود در زرده تخم مرغ براي تغذيه، لطافت و رطوبت پوست بسيار مفيد است. استفاده از ماسك زرده تخم مرغ و عسل براي رفع و درمان بسياري از مشكلات پوستي از جمله جوش و آكنه، تيرگي، خشكي و… مفيد است و ميتواند يك درمان سالم و خانگي براي پوست باشد و به جوانسازي و رفع چين و چروك كمك كند.
پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي
تحقيقات جديد نشان داده است، خوردن زرده تخم مرغ ارتباطي با افزايش كلسترول خون و در نتيجه ارتباطي با ميزان بروز بيماريهاي قلبي نداشته، حتي به پيشگيري از اين بيماريها كمك ميكند. در بيشتر افراد به غير از كساني كه به دليل مشكلات ژنتيكي دچار كلسترول بالا هستند، مصرف تخم مرغ به افزايش كلسترول خوب كمك ميكند.
تكامل سلولهاي مغز جنين و تقويت ذهن
كولين تخم مرغ در داخل زرده آن بصورت مادهاي بنام ليسيتين يافت ميشود. ۲ عدد تخم مرغ با تأمين حداقل ۲۵۰ ميلي گرم كولين حدود ۵۰ درصد نياز روزانه يك خانم باردار و شيرده را تأمين ميكند. اين ماده در تكامل مغز جنين بسيار موثر است. همچنين زرده تخم مرغ در پيشگيري از بيماري آلزايمر و اسكيزوفرني مفيد است.
سلامت چشم
زرده تخم مرغ غنيترين و مهمترين منبع تأمين لوتئين و گزانتين مورد نياز بدن است. اين مواد به ويژه براي سلامت چشم ضروري هستند و باعث حفاظت سلولهاي چشم از آسيبهاي مختلف بويژه دژنراسيون و تخريب سلولهاي ماكولا ميشود.
مضرات زرده تخم مرغ
۱. مصرف زياد زرده تخم مرغ، مضر بوده به كليهها و كبد آسيب وارد ميكند.
۲. زيادهروي در مصرف زرده تخم مرغ، به افراد داراي كلسترول خون بالا به دليل بيماري ژنتيكي توصيه نميشود.
۳. در برخي افراد حساسيت به تخم مرغ وجود دارد كه اين افراد لازم است از تخم ساير پرندگان استفاده كنند.
به طور كلي مصرف تخم مرغ ميتواند بخشي از يك رژيم غذايي سالم باشد، اما كارشناسان توصيه ميكنند در مصرف تخم مرغ اعتدال را رعايت كنيد. آخرين توصيههاي تغذيه مصرف روزانه يك عدد تخممرغ در افراد سالم و ۳ عدد تخممرغ در هفته را براي بيماران مستعد مشكلات قلبي مجاز دانسته است.