فوايد استفاده از دهانشويه زياد است. رفع بوي بد دهان، پيشگيري از پوسيدگي دندانها و كمك به سفيد شدن دندانها تنها برخي از فوايد محلولهاي شستشوي دهان و دندان يا همان دهانشويهها است.
فوايد و مضرات دهانشويه
دهان و دندان مراقبت بسيار زيادي را ميطلبد. اگر اين مراقبت به خوبي صورت نگيرد، به مرور زمان شاهد پوسيدگي دندانها و در نهايت از دست دادن آنها هستيم. درمانهاي دندانپزشكي هزينه بالايي دارد؛ بنابراين عاقلانه است كه با صرف زمان كمي در روز به حفظ سلامت دندانها كمك كنيم. براي اين كار در درجه اول مسواك زدن سه مرتبه در روز و به دنبال آن استفاده مرتب از نخ دندان توصيه ميشود. اگر بخواهيد مراقبت از دندانهايتان را تكميل كنيد، پيشنهاد ميشود از دهانشويهها استفاده كنيد. اين محلولهاي آبي رنگ براي حفظ سلامت دندان و لثهها ميتوانند موثر واقع شوند. ادامه اين مطلب از مجله دلتا پيرامون فوايد دهانشويه است.
فوايد استفاده از دهانشويه چيست؟
مهمترين فايده استفاده از دهانشويه رفع بوي بد دهان است اما اين محلول بهداشتي فوايد ديگري هم دارد كه شامل موارد زير مي شود:
ميتواند با پوسيدگي دندانهايتان بجنگد
دهانشويه ميتواند از پوسيدگي دندان پيشگيري كرده، از ميناي دندان محافظت و با پلاكها مبارزه كند. استفاده از فلورايد يكي از بهترين راهها براي جلوگيري و كاهش حفرهها و پوسيدگي دندان است. به اين منظور شما ميتوانيد از دهانشويههاي حاوي فلورايد به طور مرتب استفاده و آن را به يكي از فعاليتهاي روزانهتان تبديل كنيد. فلورايد موجود در دهانشويه ميتواند به مقاومسازي دندانها در برابر باكتريها و قند نيز، كمك كند.
از بيماريهاي لثه در امان ميمانيد
بيماري پريودنتال كه با نام بيماري لثه نيز شناخته ميشود، لثههاي شما را هدف قرار ميدهد و باعث ورم و قرمزي، خونريزي و احساس درد در لثهها ميشود. دهانشويهها ميتوانند پلاك و باكتريهاي داخل دهان را از بين برده و به پيشگيري از بروز بيماريهاي لثه نيز، كمك كنند. به علاوه، دهانشويه حاوي فلورايد براي افرادي كه به خشكي دهان مبتلا هستند، نيز مناسب است.
اگر دندانهاي بريج شده يا روكش شده داريد
اگر دندان خود را بريج كرده يا به اصطلاح پل زدهايد يا بعد از ترميم دندان يا عصبكشي آن را روكش كردهايد، استفاده از دهانشويه برايتان ميتواند بسيار مفيد واقع شود. دندانهاي ترميمي نسبت به ساير دندانها نياز به مراقبت بيشتري دارند و دهانشويهها ميتوانند بخشي از اين مراقبت را برعهده گيرند.
اگر سفيدي دندانها برايتان اهميت دارد
يكي از فوايد برخي دهانشويههاي بهداشتي اين است كه به مرور زمان باعث سفيد شدن دندانها ميشوند. براي اين منظور توصيه ميشود از دهانشويههاي حاوي پراكسيد كارباميد يا هيدروژن پراكسيد استفاده كنيد. همچنين تركيب فعال كلرهگزيدين موجود در اين دهانشويهها ميتواند لكههاي ناشي از مصرف نوشيدنيها را از روي دندان پاك كند. نوشيدنيهايي نظير قهوه، چاي و نوشابه حاوي تانين هستند. تركيبات فعال موجود در دهانشويه به تانين ميچسبند و به پاك شدن لكهها از روي دندانها كمك ميكنند. فقط كافي است حدود يك دقيقه دهانشويه را داخل دهانتان بچرخانيد تا از تمام فوايد آن به طور كامل بهرهمند شويد.
اگر از زخمهاي دهاني كلافه شدهايد
دهانشويههاي حاوي آب اكسيژنه يا پراكسيد هيدروژن (به عنوان يك ماده ضدعفونيكننده) ميتوانند به التيام زخمها و آفتهاي دهاني، كمك كنند. اين دهانشويه ضدعفونيكننده با انتشار اكسيژن باعث از بين رفتن مخاط از داخل دهان و پاكسازي اين ناحيه ميشود. اين نوع دهانشويهها براي بيماراني كه نميتوانند براي مدت خاصي پس از عمل جراحي مسواك بزنند نيز بسيار مناسب است.
مضرات استفاده مكرر از دهانشويه؛ از سرطان تا ايجاد لك
- استفاده از دهانشويه ميتواند براي كودكان زير ۶ سال خطرناك باشد. چرا كه كودكان در اين سن اغلب هر مايعي را قورت ميدهند و نميدانند كه بايد دهانشويه را از دهان خارج كنند. بنابراين كودكان زير پنج سال بايد از دهانشويههايي كه دندانپزشك تجويز ميكند، استفاده كنند و در مورد كودكان ۶ تا ۱۲ سال بهتر است تحت نظارت والدين شستشوي دهان با دهانشويه، صورت گيرد.
- خطر ابتلا به سرطان دهان يكي ديگر از معايب استفاده از دهانشويه است. خشكي بيش از حد دهان هم از ديگر مضرات دهانشويههاي الكلي است. براي پيشگيري از بروز اين عوارض ناخوشايند بهتر است قبل از استفاده با پزشك، مشورت كنيد. همچنين دهانشويههاي حاوي الكل ممكن است موجب خارش و التهاب آفت دهان شوند.
- دهانشويه ممكن است روي دندان لك يا تيرگي ايجاد كند. اين دهانشويهها حاوي كلرهگزيدين گلوكونات بوده كه در تماس با افزودنيهاي موجود در غذا كه در دهان باقي ميمانند؛ تماس برقرار كرده و باعث ايجاد لكه و تيره شدن رنگ دندانها شوند. به همين دليل است كه هميشه پيشنهاد ميشود حتما پيش از استفاده از دهانشويه، مسواك بزنيد.
همچنين بخوانيد:
خواص عرق نعناع؛ يك نوشيدني با فوايد بي شمار
زوال عقل چيست و چه نشانه هايي دارد؟
با مجله سلامتي دلتا همراه باشيد